Popis baletu Giselle

PODIVNÝ BALET JAKO PODIVUHODNÉ DOBRODRUŽSTVÍ…

Po třetím zvonění jsem vyběhla celou budovou až nahoru pod střechu, nikoho cestou nepotkala, odložila v šatně svou orlí eskortu, koupila program (uvaděčka mi zůstala dlužit sto korun) a sotva jsem usedla na místo ne příliš vzdálené tomu, které jsem měla rezervováno, světla zhasla. Věděla jsem, že půjde o balet a že jeho název je Giselle. Nic víc. Jak se ukáže, po prvním dějství jsem nebyla o moc moudřejší. Co se mi na jevišti jevilo:

Někdo přichází. Dívka se potkala s klukem ve žlutých kalhotách, procházejí se a povídají si. Kluk ve fialových kalhotách drží kytici a juká zpovzdálí. Dívka – zřejmě to bude hlavní postava, Giselle – se chce raději procházet s klukem ve žlutých kalhotách. Jasně to řekla klukovi ve fialových kalhotách, ale tomu se to nelíbí. Je to její snoubenec? Bratr?

Kluk ve fialových kalhotách si hraje s kordem. Chce se nechat naverbovat?

Přicházejí veselí myslivci z lovu, nesou jednoho chcíplého zajíce. Za nimi jdou tři tlusté staré dámy s péry na klobouku. Sedly si každá ke svému kavárenskému stolečku, zády k sobě. Nemluví spolu?

Venkovská chasa tancuje už podruhé, hlavně kluci. Přichází pár v bílém, asi svatba. Čí? Pár spolu tančí dlouho. Potom tančí jen ona bílá, vystřídá ji zase on, ostatní sedí. Znovu tančí bílý pár. Jsou snad tohle hlavní postavy, když tolik tančí?

Giselle se dostal do rukou kord, se kterým předtím mával její známý kluk ve fialových kalhotách. Najednou je hrozně naštvaná a rozběsněná. Dokonce bere kord a mává jím dokola – ohrožuje všechny okolostojící lidi. Pak udělá pár kroků ke klukovi ve fialových kalhotách a skácí se k zemi. Nestačila jsem si všimnout, jestli on ji probodnul, nebo jak se to stalo. Už předtím ležela na zemi a vstala. Proto jsem myslela, že vstane zas. Ale všechny oživovací pokusy byly marné – její ruce byly jako končetiny hadrové panenky. Je mrtvá, leží uprostřed jeviště. Žena v bílém čepci štká nad mrtvou Giselle. Patrně její teta, babička, vychovatelka nebo matka. Opona jde dolů. Myslela jsem původně, že představení bude mít přestávku, ale asi je to jen takový krátký balet – Giselle zemřela a zřejmě je konec. Ale nikdo se nepřichází klanět před oponu! Přece jen je tedy přestávka.

Podívala jsem se krátce do programu a zjistila, že ve druhém dějství se z Giselle stane po smrti víla. Jak to bylo: Na jevišti se podpírali paní, co oplakávala Giselle, a jeden kluk. Bílá osoba – je to Giselle? – tančí a máchá zelenými klacíky v rukou jako policajt na křižovatce. Osmnáct bílých víl, osvětlených chladným měsíčním světlem, tančí v lese. Uprostřed devatenáctá. Je to Giselle? Víly vypadají chvíli jako můry, chvíli jako langusty. Pořád a pořád tančí v lese, docela pěkně, trochu mrtvolně. Po dlouhé době se vzadu objevuje Giselle v závoji – snad ji poznávám správně – a přichází k vílám. Kluk ve fialových kalhotách taky přišel, běžel okolo víl a občas upadnul na zem, celý omámený. Pak se objevil černý muž s bílým šněrováním a vypadal zlověstně. Myslím, že taky každou chvíli upadnul na zem – už si ty dva pletu. Potom přišlo ráno, víly zmizely a ten chlapík šel do lesa na procházku, utrhnul si kytku a byl rád, že vyšlo sluníčko a bude hezký den.

Romanticko-morbidní balet Giselle je asi z roku 1840.

Obsah baletu

1. dějství:

PROLOG – PODZIM

Giselle, mladá venkovská dívka, a její přítel od dětství Hilarion se procházejí po lese. Giselle spatří hezkého mladého muže, prince Alberta, který je převlečen za skromného sedláka, aby aspoň na chvilku unikl šlechtickému způsobu života. Albert a Giselle se do sebe na první pohled zamilují. Hilarion odchází sám, hluboce zklamaný a se zlomeným srdcem.

O ROK POZDĚJI …

Hilarion čeká před domem Giselle. Chce jí předat květiny, které jí nosí každý den od chvíle, kdy se Giselle setkala s Albertem. Žije v naději, že si získá zpět její přízeň. Zdraví vesničany, kteří odcházejí do polí.

Albert a jeho sluha Wilfried přicházejí a Albert je opět převlečen za sedláka, aby se tak mohl se Giselle znovu nerušeně setkat. Mezitím Hilarion, v němž Albert budí podezření, naléhá na Giselle, zda Alberta skutečně miluje. Giselle mu svou lásku k Albertovi potvrzuje.

Giselle tančí, ale brzy umdlévá únavou, neboť má slabé srdce. Představuje Alberta své matce. Matka varuje Giselle, že dívky, jež zrazují jejich snoubenci, mohou zemřít na láskou zlomené srdce a proměnit se ve víly, které se po smrti mstí každému muži tím, že ho utančí k smrti.

Hilarion vstoupí do chýše, kterou užívá Albert, objeví jeho kord a odhalí tak Albertův urozený původ.

Přichází lovecká společnost, která hledá odpočinek a občerstvení, vedená vévodou a jeho dcerou Bathildou, která je zasnoubená s Albertem. Bathilda je okouzlena krásou Giselle a věnuje jí náhrdelník. Lovecká společnost nachází odpočinek v Gisellině příbytku.

Vesničané se vracejí ze svých polí a připojují se k Giselle a Albertovi. Připravují se na příchod ženicha a nevěsty. Slavnost je přerušena příchodem Hilariona, který odhalí před Giselle pravou totožnost Alberta. Giselle odmítá uvěřit.

Lovecká společnost se vrací zpět. Bathilda a vévoda okamžitě poznávají Alberta, který je zaskočen Bathildinou přítomností. Po odhalení, že Albert je zasnouben s jinou ženou, je Giselle zasažena hlubokým žalem. Vybavují se jí zpět všechny chvíle jejich námluv a náhle uchopí Albertův kord. Vyznačí kordem kruh, jehož překročení znamená pro každého záhubu. Když Giselle pozvedne ostří kordu nad sebe, aby se jím probodla, Hilarion překročí kruh – zastaví ji. Giselle vidí, jak ji k sobě volají víly. Rozběhne se k Albertovi a umírá v jeho náruči.

2. dějství:

V LESE

Hilarion doprovází matku Giselle od jejího hrobu. Když se snaží vrátit se zpět ke hrobu, ztrácí orientaci a nemůže najít cestu z lesa ven.

U HROBU GISELLE

Vstupuje Myrtha, královna vil, a povolává své víly, aby přijaly nově příchozí mrtvou Giselle do svého středu.

Albert přichází ke hrobu Giselle. Náhle spatří ducha Giselle, jenž ho ujišťuje o své nezapomenutelné a věčné lásce.

Víly se vracejí po pronásledování Hilariona, kterého utančily k smrti, a vyhlížejí další oběť. Když najdou Alberta a obstoupí ho, Myrtha jej odsuzuje k smrti. Giselle prosí Myrthu, aby se nad ním slitovala, ale Myrtha její prosbu odmítá. Navzdory tomu však Giselle pomůže Albertovi přečkat noc ve jménu své čisté lásky. Albert se v posledním dechu dočká východu prvních paprsků slunce, které zlomí zlou moc vil. Ty se vracejí do svých hrobů.

Albert odnáší Giselle zpět k jejímu hrobu.

Po přečtení programu jsem uvažovala, podle jakých znaků bych mohla jako divák poznat, že kluk ve fialových kalhotách se jmenuje Hilarion, když jde o balet a on nemá na krku žádnou ceduli se jménem. Nebo Bathilda! Která to byla? To jsem se nikdy nedozvěděla. Moje škoda. Jediné, co ale považuji za zradu, je, že ve druhém dějství neměl černý muž žluté kalhoty, ačkoli šlo o stejnou postavu. Herci by se neměli moc často převlékat.

Vulpecula 23.1.2006

Komentáře

[1]katt, web, 23.1.2007 21:48

:)))) pobavilo…akorát od baletu Giselle lehce odradilo…:)))

[2]Ada, web, 16.2.2007 12:44

:o)) Tvoje verze je , řekla bych, přiléhavější…:o)

[3]Ééé_liškaneryška, 28.5.2007 05:20

Tak tohle je nejvystíhujejcnější popis tohoto příběhu o dvou dějistvých. Jdu si nazout piškot. Píšete líškovsky. Tři oříšky na zub.

[4]Liška, 28.5.2007 12:17

Jó, zadupat si na piškotech, až drobky od nohou lítají!

Příspěvek byl publikován v rubrice Co Liška a jeho autorem je Liška H. ryška. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

20 komentářů u „Popis baletu Giselle

  1. :))Moc krásný popis, opravdu jsme se pobavila. Děkuji za něj. Dnes jdu poprvé v životě na balet a tak z toho mám obavy…měla jsem, po přečtení už ani ne.

  2. Ahoj.
    Mám radši operu než balet. Obojí je dobré. Už dlouho jsem na ničem nebyla… nikdo mě nevytáhnul a sama iniciativně sae toho nechopím, to je to.

  3. :)Hledala jsem obsah baletu, protože ho právě hrajeme v divadle, tak jsem si říkala, že by bylo vhodné vědět, o co se vlastně jedná :) takže děkuji :)

  4. Jé, tak to je čest!
    Přeju krásné divadelní pódiové zážitky!

  5. hej lidi, když víte o baletu h****, tak se do něj nestrefujte… neříkám, že se vám musí líbit, každej má jinej názor, ale je to dřina už od prťecího věku… a když tomu nerozumíte, přečtěte si program! **** *** !!!

  6. Když ti ta dřina tak vadí, tak ji neprovozuj… :-)

  7. Lyduš, prosím Tě, proč se rozčiluješ? Dyť všecko to napsané bylo napsané tak, jak to je. A to není pohrdání baletem. To ne. Mi se to líbilo a to balet zbožńuju už od dupaček-snad i dřív-. A najednu stranu musím říct, že s poznámkou o převlíkání souhlasím. To se mi rozleželo v hlavě. Je fakt, že to dost mate. Na druhou stranu, je to balet a tam musí být všechno pozlacen(-> načančané). Jinak jo, Lyduš, obsah by si měl každý přečíst ;-). Ale to taky není jednoduché a kor: hodně lidí, co jdou na balet prvně a nikdy ani neviděli nic v televizi apod.- ví jen, že se tam bude tančit- někteří si to ani neuvědomí. Takže..podivej když to shrnu tak autorka vlastně napsala recenzi, varování "vědět na co jdu". Nazvala bych to si tak. Já autorce moc děkuju :-).

  8. Text: jsem šla jenom na balet. Jasně že jsem na něm byla nejednou; je to obdivuhodný druh umění. Spíš ta libreta jsou někdy legrační, zvlášť když se to spojí s divnými kostýmy. Ale třeba Coppelie se mi líbila.

  9. Velmi nepekny popis nadherneho a okuzlujuceho baletu zo strany "Lisky". Skoda… tak to vyzera, ked ide na balet niekto, kto ho nema skutocne rad a kto mu nerozumie. Niekedy je tazke pochopit balet len tak z pozerania, ked si clovek predtym nenastuduje dej, aj toto bol mozno trochu ten pripad. Ja som Giselle videla a bolo to najkrajsie baletne predstavenie, ktore som doteraz navstivila… samozrejme dopredu som si ho nastudovala, tak by to malo byt. Ale baletny subor SND (Bratislava) to nie len krasne zatancoval, ale aj dokonale zahral, baletaci nie su len tanecnici, ale aj herci, vzdy zasnem ako bez slov, len pohybom a mimokou v sprievode spravnej hudby dokazu vyjadrit veci, ktore ini nedokazu ani slovami. Takze myslim, zeby som ho pochopila aj bez prvotneho nastudovania… po pravde, mala som to nastudovane len po prve dejstvo a druhe som pochopila, hoci som nevedela dopredu, ze co sa bude diat. Preto sa mi Vas postreh zda nevhodny a haniaci. A uz vobec mi nepripada vtipny. Kazdemu, kto ma balet skutocne rad – ako ja:-) – Giselle vrelo odporucam, aspon to nastudovanie, ktore som videla ja, bolo uzasne… aj scena, najma v druhom dejstve prekrasna!

  10. Kajko,
    díky moc za tuhle zprávu člověka, který ten balet opravdově VIDĚL – já viděla jen povrch a zrovna tehdy jsem potřebovala se nějak bavit, odlehčit si v těžkém období. Proto je to psáno tak v legraci. U jiných věcí to nedělám zase já.

    Doopravdy si vás vážím a věřím vám úplně všechno – to cítím podle toho, jak píšete. Vás bych považovala za velkou čest někdy potkat!

  11. Dobrý večer,
    chci Vám jenom napsat, že už jsem se dlouho nepobavila tak, jako u Vámi sepsaného obsahu baletu Giselle.

    Máte krásné postřehy.

    Sama jsem v baletu Giselle i v mnoha dalších baletech tančila.
    Po přečtení tohoto Vašeho příspěvku jsem se na baletní představení Giselle podívala jinýma očima a dávám Vám plně za pravdu. Na balet je zkrátka potřeba se dopředu připravit!

    Přeji Vám (i nám) ještě plno tak pěkných vtipných článků.
    Jitka

  12. ajajajMno, jdu na Giselle tuhle neděli s dcerkou…:). Po liščím komentáři se na ten mazec těším ještě víc. Zvlášťe pak na žluté kalhoty:))). Dám vědět. Zatím. m

  13. Tak jo! Jsem zvědavá.

    Já už si to vůbec nepamatuju a ten popis baletu byl hodně ovlivněn mou momentální rozdováděností. Třeba bych dnes sledovala jeviště, ani nedutala v tichém zadumání a kdovíco!

  14. ach joTak se nám to vyřešilo tak nějak samo. Dcerunka nudlí a chrchlá… Takže já ty žlutý kalhoty neviděla:( Nicméně, doma s Labutím jezerem jsme strávili nejednu pěknou chvilku,jakože hopsa hejsa atakdál. Nevzdávám to. Prubneme Popelku v Národním. A tobě, liško, převelice děkuji za příjemné čtení, které jsem si užila na tvém blogu. První, který jsem kdy navštívila, neb jsem dřevní a předpotopní. Děkuji a přeji dobrý rok 2012. Markéta

  15. já děkuji a přeju dobrý rok 2012!
    Popelka bude mít určitě úspěch – nebo jiný pohádkový balet.

    Zdá se, že už i samotné blogy jsou skoro předpotopní – to je teď samý Facebook a Twitter a to je na mě moc velký cvrkot, tam nejdu, v něčem být předpotopní není na škodu.

  16. chválím baletPíši ihned potom,co jsem si na TV2 pochutnal na záznamu představení z pražské opery,solistka byla anglická primabalerina.Třebaže jsem nedokázal přečíst titulkovaný děj,tak jsem představení pochopil a MMMOOOCCC !!!! se mi líbilo.Škoda,že jsem z místa,kde je pro mne takové podívání a poslyšení nedostupné.Jestli se TV2 nepohorší ,snad mi to vynahradí.

  17. Výborně!
    Možná by se nějaké záznamy baletů daly čornout z internetu!

    Tuhle sezónu jsem na žádném baletu nebyla, ale stihla jsem zatím tři opery.

  18. baletChuderka liska. Ked niecomu nerozumiem, to este neznamena, ze je to blbe……mozno som blba ja….

  19. Né, tady nikdo netvrdil, že je něco blbý např. viz komentář 14 – ale je důvod vždy sledovat balet s vážnou tváří a bez vlivu momentální nálady? Jsme stroje nastavené všechny na stejnou drážku ve stejném místě stejného srdce?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *