Budeme sázet stromek

SEN 25.4.2007

Budeme sázet stromek. Vybíráme místo, kam. Aby měl dost vláhy a světla. Uvnitř v polorozpadlé ruině – kde přespává skupinka lidí, taková komunita – asi ne, tam je šero. Spíš venku, na místě, kde je blátivá půda. Prohlížím bahno a vidím, že přes něj jsou na dvou místech dané pečlivě vyrobené chodníky z kulatin. Stromek je důležitý, možná kouzelný.

* * *

Skupinka jdeme po městě. Ve Spálené ulici (v Praze, na stanici Národní třída) jsou davy lidí. Tramvajáci už jsou naštvaní; dvě tramvaje za sebou pomalu jedou a je jim jedno, že jim před čumákem přecházejí lidi; taky já. Ostatní ze skupinky ještě koleje nepřešli.

 

Komentáře

[1]mišel, web, 25.4.2007 11:17

u mě na blogu je soutěž :)

[2]Liška, 25.4.2007 11:19

Stromek nebo rostliny v květináči se mi neobjevují ve snu poprvé; když mi bylo blbě depresivně, snila jsem o květináčích, ve kterých neroste nic, jen plíseň. Když mi bylo líp, zdálo se mi, že nastavuju rostliny ke světlu. Z toho si vyvozuju, že stromek znamená můj život, resp. můj RŮST.
Tak nevím – když ho teprve teď ve snu sázím… Je to málo? Důležité pro mě je, že ve snu měl stromek velkou důležitost, přemýšlela jsem, co s ním udělám, kam ho zasadím. A byl kouzelný?

[3]Liška, 25.4.2007 11:22

O tramvajích nebo vlacích se mi taky zdává opakovaně. Určující je, že jsou to HROMADNÉ dopravní prostředky a že jezdí PO KOLEJÍCH. Když se mi zdá, že honím vlak a chytnu ho a pak v něm jedu, mám vždycky po snu pocit, že je to špatně – znamená to pro mě, že jsem se zase chytla konvenčních, vyježděných kolejí, bez vlastního přemýšlení, bez vlastní vůle směřovat svůj život, kam potřebuji já sama.
Takže dnešní sen – přecházet koleje napříč a nenechat se přejet tramvají, to není špatné!

[4]Liška, 25.4.2007 11:26

Bahno, bláto, močál, bahnivé dno černého moře je obraz, který se mi ukazoval jako moje deprese. Je to metafora mojí někdejší deprese.
Takže když ve snu vidím, že přes něj se dá přejít, že přes něj vede cesta – kterou jsem pracně, přesně a soustředěně vybudovala z kulatin – je to signál, že už nezapadnu; mám něco pevného pod nohama. Zajímavé je, že je to dřevo… a stromek je taky dřevo… Zatím mě nenapadá konkrétní další spojitost.

[5]Ja., 25.4.2007 11:53

ad [2], [3] a [4]:

taky mavam sny, od malinkateho mala, sny roznych barev a prichuti, a temer vsechny si pamatuji .. dobre i spatne .. i ty, kt. rikaji to, co bych nejradeji nevidela a neslysela, tim spise prozivala .. a i ted jsem (nejen) kvuli tem snum rozzlobena a smutna, "totalne brutalne" .. asi bych mela jit zasadit stromecek, hm? ;-)

nemusis odpovidat lisko, resp. nechci a ani necekam odpoved .. potrebuji totiz na vsechny ty spatne a smutne (nejen) sny zapomenout, opet se alespon na chvilku usmat a vse si uzit tak, jako kdyz jsem byla mala .. :-)

[6]tuliaknel, 25.4.2007 19:17

Taky mívám sny barvité, zapeklité, nabité dějem. Ale tak pěkně vysvětlit jako Ty si je nedokážu. Nepřisuzuji jim ale žádný význam. Někdy je však hodím na papír, dokud si je ještě pamatuju a je to docela zajímavý příběh.

[7]Liška, 26.4.2007 08:31

Z hodně snů neumím pochopit nic nebo jen málo (úplně do mrti beze zbytku snad ani polapit nejdou); tenhle zrovna obsahoval několik opakujících se motivů. Potřebovala jsem si to napsat – i proto abych viděla, kolik motivů z toho jednoho snu jsem ještě opominula. Jenom je nechám působit, chci o nich vědět, ale nebudu se snažit je křečovitě rozebírat.
Asi rok si sny vlastně nepíšu, předtím jsem dva roky zapisovala všechny. A nechápala žádné.
Jsem ráda, že existují. Snění mě fascinuje.

[8]jes-terka, web, 26.4.2007 09:41

Liško, hezky si to rozebíráš :) A je to dobře, i tak poznáváš sama sebe. A zjevně se někam dostáváš. Cesta je dobrá ;)

[9]Ja., 26.4.2007 10:51

ad "dane tema":

mila lisko :-) vcera jsem byla prisli rozzlobena a smutna, dnes Ti ale napisu, co si o Tvem snu myslim, jelikoz podle me je odpoved prostinka, alespon myslim 0:-)

dva "chodniky z kulatin" jako dva lide a "mozaika stripku jejich zivota" – minulost, vztahy, zkusenosti a poznatky, radosti a bolesti etc. – "chodniky z kulatin“, hm? ;-)

"kouzelny stromecek" jako vztah, kt. dokaze vyrust i v tom bahne, blative pude .. mnohem dulezitejsi je ovsem skutecnost, ze nebude rust v "seru", ale chces, aby rostl na svetle, ve svete, ve kt. byt byla dlouho tma n. i svetlo, dlouho "bahnive bahno" n. i poust (kdo vi?), kt. vsem predchozim stromeckum vzala zivot a tudiz po nich zbyly kulatiny, ktere vytvari chodnik, po kt. kracis na misto, kde sazis "kouzelny stromecek" .. a predpokladam, ze ne sama ale s nekym jinym, hm? ;-)

btw. tak me napada, zdali i ty predchozi stromecky nebyly taky "kouzelne", jenom nemeli podminky pro rust n. si o ne s nekym jinym poradne nepecovala 0:-) .. ale to musis citit a vedet pouze Ty sama lisko, kolikrat si jiz mela v zivote pocit, ze budujes "vyjimecny vztah" alias ze sazis a pecujes o "kouzelny stromecek" .. pricemz "smekam klobouk" pred krasnou metaforou a jejim nadhernym podanim, nemluvic o uprimnosti souvisejici s uvedomenim si nejen "bahniveho bahna " a "kulatiny", ale i radosti ze sazeni, kt. nemusi byt nutne provazena ohnostrojem, nybrz vychutnavim si jeho "kouzla" :-)

stromek roste nad zemi pomalinky, pod sluncem a v desti, za tepla i mrazu .. propleta se svymi koreny nekdy suchou zemi, jindy blatem .. je "kouzelne zivy", byt tak prostinky, presto "kouzelne neopakovatelny", jako zivoty lidi, kt. ho sazeji .. jako zivoty vsech lidi, kt. ve svych zivotech a svymi zivoty dennodenne sazeji (n. treba i kaceji) s jinymi lidmi (nejen) "kouzelne stromecky" .. tak si to poradne uzi, lisko, at Ti to vyjde, sni "kouzelne sny" a tes se z "kouzelneho stromecku " :-)

[10]Liška, 26.4.2007 11:45

Ja., dík,
teď po tvé úvaze lépe vidím dřevěné spojení: stromek a kulatiny.
Musí to být opravdu tak, že kulatiny jsou výsledkem minulých stromků!

A právě ty, pracně vybudované výsledky minulých životních fází,
minulých růstů, které už nejsou teď živé, slouží jako podpora, jako pevná půda pod nohama, jako prevence zapadnutí do bahna
deprese: Šlápnout do bahna můžu, ale už tam nezůstanu trčet.

A zároveň chci nový živý rašící stromek zasadit do vlhké půdy – ale tam, kde na ní leží kulatiny, to nejde, musím jinam, na nové místo. Nějaké světlé, sluncem ozářené, to se ví!
Sen právě dává naději, že takové dobré místo najdu.

* * *

Máš pravdu, Ja., kulatin by nebylo, kdybych o minulé stromky lépe pečovala, kdybych se starala o svůj růst, život, o místo, na kterém chci být.

Dík za ten podnět, protože já mám tendenci ve svých snech vidět jen to hezké a nadějné, a to, co by mi mohlo být tou snovou upřímností a otevřeností nepříjemné, to často jakoby "omylem" přehlédnu, nevidím, nechci slyšet. Přitom nakonec mi to nikdy nepříjemné není, naopak nejvíc přínosné.

* * *

A to "kouzlo stromečku" vnímám stejně – je kouzelný, protože je živý.

Nedávno jsem se zamýšlela nad tím, jak na strom na skalnaté půdě, na horách na větru vypadá jinak než strom v nížině a jinak než strom, který se musí vytahovat za světlem, v konkurenci lesa jiných stromů… jak se život stromu podepisuje na jeho vzhledu a jak je to u lidí podobné. To bych ráda – vidět podle vzezření člověka, co je zač.

[11]Ja., 26.4.2007 12:19

ad [10] :

:-) lisko, to s tim pohledem i na to smutne apod. jsem nemyslela spatne 0:-) .. jenom jsem chtela naznacit, ze tak jak nic neni pouze bile, nic neni ani pouze cerne .. a mozna ze "kouzlo" toho "kouzelne stromecku" spociva v tom, ze kdyz prijde lijak, tak on Te ochrani, tak jako kdyz treba prijde krupobiti, Ty risknes svuj zivot, abys spolu s tim, s kym si ten "kouzelny stromecek" sadila, ho ochranila .. ona pak zas vyjde slunce a neni nic hezciho, nezli se kohcat i v tak prostinke veci, jako kapka rosy na listu, divat se na lom barv v jejim nitru, odraz sveta, kt. je kolem, alespon an chvilku si "hrat na kapku rosy" a poradne si to uzit, odpocinout si (nejen) po krupobiti ;-)

:-)))) .. liska: "To bych ráda – vidět podle vzezření člověka, co je zač." .. lisko, vtip je ale v tom, ze Ty vidis ten stromek v jistem case a prostredi, jakoby "objektivem fotoaparatu" .. OVSEM i kdybys fotila "kouzelny stromecek den co den je to jine, jako byt s nim den co den n. tyden co tyden n. mesic co mesic etc., nepozorovat ho s odstupem, ale znat jeho kuru a listi, pozorovat jeho promeny, i ty, kt. utrzi pri krupobiti, osetrit ho, nechat se ve sparnem lete zahalit do jeho jemneho stinu a vychutnavat si klid .. at vyrostl v blate n. skale, dulezite je, vyrostl a neni z nej "kulatina" a pokud bych to vse mela prirovnat k lidem, lide a jejich zivoty i vztahy jsou ruzne, ovsem nakolik "zive" a "zive kouzelne"? .. uz mi rozumis? .. uz rozumis take romu, proc je sice dulezite "videt podle vzezreni cloveka, co je zac", ovsem je jine citit, myslet a prozivat s nim n. pouze pochpit to, co z neho nechalo vyrust cloveka? .. nebo treba zdali je navenek i uvnitr "zivym stromeckem" n. "kulatinou"? ;-)

neboj lisko, vse dobre dopadne :-) .. hlavni je, ze se Ti zdaji svetlejsi sny a ze vidis svetlo, jasne n. pouze intuivne, z vlastni zkusenosti vim, ze je to dobre znameni .. i kdyz nemohu nedodat dulezitou vec – vis proc je treba "kouzelny stromecek" "kouzelny"? .. ono totiz kdyby se Ti nekdy jeste zdal nejaky spatny sen, muzes se s nim o ten strach a bolest podelit a pokud je skutecne "kouzelny", tak te jeho "kouzlo" ochrani, uvidis sama 0:-) .. tzn. proto, ze "kouzelny stromecek" nesadis sama, ale s Tvym kralevicem (jak predpokladam) a spolu s nim o nej budes i pecovat .. a snad pri tom zazijete hodne zabavy (byt jemne n. bourlive), kt. mas Ty tak rada, (nejen) ve "virtualnu", ale patrne zejmena v "realu" :-))))

[12]Ja., 26.4.2007 12:24

ad [11]:

promin gram. chyby 0:-) .. pracuju a chtela jsem dopsat myslenku, jelikoz jsem rada, ze Ti je lepe .. i kdyz mam nekdy take pocit, ze vis vic, nezli by bylo vhodne, ale je to pouze hypoteza, kt. uz na blozich resit nechci .. vis ;-)

[13]Liška, 27.4.2007 12:10

Je to kouzelně živé.

ad12 nic nevím.

A nevím přesně, co to bylo za skupinku lidí se mnou ve snu. Taková přátelská komunita, spíš kolegové. Oni se mnou pobývali a radovali se a snad i radili, ale rozhodnutí, kam sázet nový stromek, bude na mně.

V denním světě žádný každodenní společník; leda blízký králevic – zaneprázdněný se svými dětmi – se kterým se nedoprovázíme, ale hezky setkáváme.

[14]Ja., 27.4.2007 13:22

ad [13]:

lisko, do mista, kam budes sazet nejen novy, ale i "kouzelny stromecek" Ti patrne mohu mluvit tak pramalo, dtto. ani i komentovat "hezka setkavani s blizkym kralevicem – zaneprazdneneho svymi detmi" 0:-)

coz ale nemohu opomenout, je Tva dnesni spatna nalada :-( .. no tak lisko, hlavu vzhuru"" :-)) .. uz si vykrocila "po kulatinach", neztracej viru a nadeji (stejne tak rychle, jako ji naopak ziskavas 0:-) hm?) .. o cem jsme psali vcera? ze nekdy nesviti pouze slunce, ale take zaprsi a od ceho je "kouzelny stromecek"? aby Te ochranil, jako i Tvuj kralevic, neboj ;-)

podivej, ber to treba tak, ze v te spatne nalade nejsi sama, coz neni "blabol" .. ja dnes taky nejasam a mam "zatazeno", ovsem konecne bez "bourek, blesku a "krupobiti" .. a i kdyz to "slunce nesviti", tak si ten den alespon hezky protancim s Limp Bizkit a Linkin Park :-))))

simply pocasi/rocni obdobi se meni .. a jelikoz bez deste nic nevyroste, tak vydrz, ono to slunce pak vyjde .. vse bude ok, neboj ;-)

[15]Ja., 27.4.2007 14:33

ps ad [14]:

:-) .. dle poznamky u Jes-Terky vidim, zes ozila a jsi opet "ve sve kuzi", zvedava lisko ;-)

btw. patrne bys mela casteji "zaskocit na navstevku" k Rulise .. a mozna naleznes odpoved (nejen) na Tve "vsetecne otazky" a ochutnas pritom jedinecny "ajntopf" (reminiscence na Chiconyho), jenz se tam varil a byl nakonec az prilis "peprny" 0:-)

[16]Liška, 2.5.2007 11:37

Ještě si sem doplním, co by řekly ty dřevěné chodníky, kdyby mluvily:
„Převedeme tě přes bahnisko, ale jestli myslíš, že si ani trošku nezablátíš botky, tak to ne! Máme do
brou náladu a už se těšíme, až po nás vesele přeskotačíš. Kam ale chceš dojít? Zasadit stromek do lesíka? Nebo jdeš pro vodu?“

[17]Ja., 2.5.2007 13:00

ad [16]:

:-)))) .. no vidis, a dle toho, cos napsala predtim, jsem/jsme meli pocit, ze jdes sadit nejspise na nejakou louku prozarenou sluncem a ne zpatky do lesika ;-) .. ale kdyz uz, tak nezapomen na tu vodu, budes ji potrebovat (nejen) pri sazeni "kouzelneho stromecku" .. a lisko, nezapomen pri tom "skotaceni" zkontrolovat kbelik, zdali ma dno a pojme dost vody :-))))

Příspěvek byl publikován v rubrice Sny a jeho autorem je Liška H. ryška. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *