Směšné pohyby při salse

V červenci na koncertě na nádvoří hráli salsu. Takové staré dechovkové odrhovačky k tanci, řekla jsem si. A ti lidé na parketu tančili v párech a mrskali nožičkama, nějak moc na můj vkus. Na pódiu se zavrtělo několik zářivě barevných žen s pštrosími péry, no prosím, péra ani tanec nezaškodí a pro chlapy je „sexy ráj to na pohled.“ K řádivému tanci mě ale hudba nijak nevyzvala, navíc pršelo, tak jsem si radši dala další pivo.

Vyvrcholením koncertu se stali chlapi na pódiu, podsadití strejcokubánci, kteří se točili pomalu na místě dokola a vrtěli přitom zadkem, za rozjásaného povzbuzování publika. Ne mého. Ve mně se vzedmula vlna pobouření, že se tu předvádí podívaná leda tak pro teplouše, ne pro mne. Proč by chlap měl takhle kroutit zadkem?! Chlap ne! A konec koncertu a nic z toho. Pche! Muselo mi to celé připomenout frustraci z neuspokojivého sexu, že mě to tak pobouřilo.

Své rozhořčení jsem pak vyřvala na kolegy, kterým se salsa líbila. Někteří dokonce předtím absolvovali kursy salsy. Vysvětlovali, že trik tkví v pohybu břichem, který se přenáší na zadek a to je prý ono a sexy. Jenže mé chápání, a tedy ani mé břicho, této salsa-úrovně nedosahuje. Se salsou se prostě míjím. Zkusila jsem se stát méně nechápavou a jednu další deštivou noc jsem si na internetu vyhledala videokursy tance salsa. Samé „raz dva tři, pět šest sedm.“ Příliš mnoho kroků. A žádná samba. Mně salsa nijak lákavá, vášnivá ani spontánní nepřipadá. Nechápu, o co jde. O co jde???

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Výštěky a jeho autorem je Liška H. ryška. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

29 komentářů u „Směšné pohyby při salse

  1. hod odkaz na ty videokurzy salsy a samby. Pak reknu. Zatim nevimkde je rozdil :o))

  2. [1] No odkaz… 1) samba je prostě spontánní 2) a na youtube se zadá slovo salsa, no. Myslíš, že si poznamenávám odkazy, které mě nezaujmou?

  3. já se díval na wikipedii a ono je to děsně komplikovaný rytmus – i oproti sambě. A taky mi tyhle latinotance tančené profíkama připadají, že ty jejich pohyby nemají nic společného s hudbou, na kterou se tancuje (s výjimkou tanga teda :-))
    Ale asi jsem příliš středoevropsky knedlíkový :-)

  4. [3] Mně taky nesedí ty nožičkomrsky s hudbou. Jo, to máš pravdu, to jsem taky koukala, že ten rytmus je těžkej – nevím, proč nemůžou lidi dělat jen jednoduchý věci! Kde je pak spontánnost? Tohle už je, jak říkám, mimo moje chápání.

  5. :-)))
    6: to těžko – u mě je to spíš tím, že moc neumím napodobovat viděné pohyby (moderně se tomu říká dyspraxie :-)

  6. Herdek a proč bychom měli něco “napodobovat”, když můžem dělat svoje?

  7. když jsme se minule bavili o sambě, našel na jůtjůb tohle:
    http://www.youtube.com…Mf_PTB8juc to se těžko napodobuje, ale hezky kouká, to se snad shodneme. Ale salsa se mi líbí spíš na poslech (ne, netančím ani tu sambu:) a co mi vyrazilo dech, když už jsem v tom odkazování, to je tenhle páreček při salse:
    http://www.youtube.com…Mf_PTB8juc před těmi se prostě smeknout musí, nebo ne?

  8. O salse se říká, že je spontánní proto, že narozdíl třeba od latiny poskytuje velkou svobodu projevu. Tj. nikdo vám nebude kecat do toho, jak máte správně tančit (jak přesně držet ruku vysoko atd), dokonce i kdybyste se tím chtěli živit:) Salsa je vlastně mixem stylů, jsou v ní prvky swingu, jazzu, karibské cha-chy, hip-hopu, break dance i dalších, takže máte celkem velký prostor najít si v ní “to své” pojetí. Ale abyste vůbec chtěli začít hledat nějaké pojetí, musí se vám nejdřív ten tanec líbit.

    Každému sedí něco jiného,každému se líbí něco jiného.
    Mně se nejvíc sexy zdá flirt dance http://www.centrumtance.cz…tdance ,jiným to může třeba přijít podbízivé a laciné. Někomu přijdou zase sexy břišní tance, přítel u nich málem usnul.

    Ono je jedno co, ale jestli vás to baví, jestli vám to sedne. Když se vám to líbí na pohled, je tady jistá možnost, že by vás to mohlo i bavit a naopak.

    A když vás to baví, tak se zase snadno přenesete přes nějaké složitější kroky nebo věci, do kterých byste se normálně nepouštěli. Já včera díky flirt dance udělala most jednou rukou zavěšená na tyči a stojící na špičkách a to jsem nikdy neudělala ani stojku. Je až neuvěřitelné, kam člověk může zajít, když ho něco fakt chytne:)

  9. + bod pro salsujako většina věcí v životě tak na to aby to dávalo nějakej smysl musíš si přečíst návod a prokousat se základy,salsa má v sobě svobodu a radost,ale až projdeš základy.mám za sebou 2 kurzy však do krve jsem to ještě nedostal,ale přijde mi,že kdybys psala o valčíku budeš psát podobně,prostě chce to zkusit

  10. MissTriss, hned jsem si predstavila jak pritel tancuje brisni tance a usina u toho nudou :o))

  11. [19] :o)))
    jednou to zkusil – chtěl mi dokázat, jak je to děsně jednoduché – a můžu říct, že já jsem u toho nudou opravdu neusínala – dusila jsem se smíchy:)

  12. [15][17]
    Sláva, tak jsem se přece něco dověděla o salse.
    Jo, že je to jídlo, roji, to jsem taky věděla. Taková ta rajčatová čalamáda, že jo?

    Video-odkazy: nový počítač (snad ho opraví) zkolaboval, takže zas nemám žádný zvuk a starý počítač nestíhá pohyb… zato krásně hučí.

  13. [17] Jo a valčík je mi dost jasnější než salsa, aspoň se domnívám. Hlouběji jsem do něj ovšem nepronikla. Ale má jasný jednoduchý rytmus, vhodnější pro středoevropské neohrabance se ztuhlými kyčlemi…

  14. 23, 24: no vida, co vy nevytáhnete! Ještě nějaká intimní přiznání? :)

  15. To je zdravý.
    Salza – na serdce balza. :-)
    (m)

  16. valcik me neba… ja radeji neco na rozhybani kycli. pokud je salza na kycle tak je to ono :o))

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *