Toledo

ZÁPISKY A OBRÁZKY Z CESTOVNÍHO DENÍKU XXIII. – KVĚTEN 2002

Toledo - z vyhlídky nad SAN JUAN DE LOS REYES

V Toledu je moc ouzkých uliček, moc kostelů a kostelíků a domečků. Vypadá to tu opravdu středověce. Tak třeba z kostela, kde hnízdí fůra holubů, vyjde SEŇORA s kbelíkem a celý ho vychrstne na futro. Potom zamete schody od kakanců LOS PAJAROS, jmenovitě PALOMOS Y PALOMAS. Domky jsou dost oprýskané a všechny dráty a kabely vedou po zdech zvnějšku, někdy i přecházejí ulici. To sice ve středověku neměli, ale zřejmě to patří k arabsko-katolickému koloritu. … Je tu opravdu památka na památce.

MUDEJARský sloh Toleda mám ráda – vždycky na vás v klikaté uličce vykoukne okýnko ve tvaru klíčové dírky, dveře, brána. Vyhlídka na toledské věže se musí líbit každému. Dole prorvaný skalami teče Tajo, v něm spí zbytky starého mostu, těsně pod sebou máte vlnité nahnědlé střechy domečků. Voda je hluboko dole, na svahu tučnolisté rostliny.

Malé klikaté uličky stoupají a zase strmě klesají a auta v nich projíždějí, ačkoli sama na šířku neměří o moc míň než takový CALLEJÓN. Chodec se naplácne na zeď, aby snad nedrcnul autu do zpětného zrcátka, a auto má volnou cestu. Španělé jsou jezdci. Už po staletí.

Toledo - Santo Tomé

Kostel SANTO TOMÉ ukrývá známý obraz pohřbu hraběte z Orgazu. Ten je zajímavý svou kompozicí: hlavy lidí tvoří horizontálu, oddělující od sebe svět nebeský a svět smtelný. V dolním světě je tělo ukládáno do hrobu (trojúhelník špičkou dolů) dvěma světci, kteří se prý zjevili a dobročinného hraběte osobně pohřbili. Myslím, že je to sv. Augustýn a sv. Štěpán. Mimochodem je na obraze vidět sám autor a jeho chlapeček. Ta nebeská část naopak tvoří trojúhelníky obrácené špičkou nahoru, aspoň jak se mi zdá. A to: horní trojúhelník tvoří postavy Ježíše, Marie a Jana Křtitele. Ten tu musí být, protože vítá duši zemřelého do nového života a křtí ji. Tahle myšlenka se mi líbí. Duše zemřelého prožívá ne smrt, ale porod, a to ve druhém trojúhelníku, špičkou vzhůru.

Kostelík – s černou madonou – je prima i uvnitř. Dneska se výjímečně může po schůdkách nahoru na věž, protože je Den muzeí.

(V El Grecově muzeu jsem také byla, ale připadalo mi malé. Samozřejmě jsem si nakoupila další pohlednice s reprodukcemi El Grecových obrazů. Už jich mám asi třicet…)

Navštívili jsme IGLESIA DE SANTA MARIA BLANCA, bývalou to synagogu, přeměněnou na katolický kostel v roce 1405. Zvenku vypadá jako nezdobná synagoga s řadou okýneček, ale ten vnitřek! Prostě Toledo – kultura židovská, maurská, evropský základ (někdy), Afrika … V synagoze jsou krásné sloupy s orientálními oblouky a nad nimi krajková výzdoba, vše v bílém (BLANCA):

Toledo - synagoga / kostel

Na podlaze nechybí kachlíčky, španělská specialita:

Toledo - dlaždičky

A hupky dupky do katedrály. Je velká. Popravdě řečeno, zvenku je velká a pěkná, ale uvnitř se mi nelíbí, nepůsobí na mne nijak ohromujícně a monumentálně, ale spíš blbě. Narvali do ní, co se dá. Chtěli mít v katedrále V Š E C H N O.

Toledo - krajina

Toledo - krajinka

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

Býčí zápasy

Madrid

Madridská muzea

10 komentářů u „Toledo

  1. Jak se slunce rozehřálo, zastesklo se mi po jižních krajích. Tak jsem si sem dala býčí zápasy a Toledo a ještě si sem frknu Madrid, abych měla kam zalétat duchem. A tělem.

  2. ty obrázky jsou tvoje? páni, umět takhle skicovat! mně nezbývá než fotit :(

  3. Liško, štveš mě, protože já mám Španělsko na plánu už dlouho a letos se tam už nedostanu a ty mi tady takhle mažeš Toledo kolem očí …… :-)
    Umíš fantasticky kreslit, děláš s tím něco? Využíváš to v práci?
    Zaujalo mě i tvé písmo, moc milé. To je z roku 2002. Jak se změnilo teď? Píšeš stejně? Myslím, že tam asi změny po prožitém budou, že?

  4. Hahoj!
    Kresbičky, to mě baví – ale vybírám si objekty, kde nemusím konstruovat složitou perspektivu, nemusím na ni myslet.

    To písmo, jak se změnilo? Určitě je ledabylejší, myslím i trochu sekanější, ne tak úzkostně plynule navazující … no vida! To prověřím a nějaké sem prsknu. Třeba z října, z Turecka … jó, palmy!

  5. ad 4: se těším ….. na písmo, na palmy …… a kresbičky taky budou?

  6. 6:
    Zdar!! Madrid. Jinde ve Španělsku jsem nebyla. "Zachycená" ale nebudou žádné význačné madridské stavby (beztak toho tam moc extrovního nemají…), ale park, bar, detaily. Až to stihnu nakupit.

  7. Ahoj,

    taky se mi moc libi kresby. Cim to kreslis? Fixem? Cernym inkoustem? Dlouho mam v planu zaplatit si kurz kresleni a taky to zacit zkouset…

    Jinak tvoje kresby Toleda mi ho uplne pripomnely, hlavne ta prvni, z toho hriste, to vim presne, kde je :-). Toledo se mi taky moc libilo, ale musim rict, ze nejuchvatnejsi katolicko-arabska smes je podle me az na jihu, v Andalusii. Cordoba a Granada jsou mesta, kde bych moc chtela aspon chvili zit…

  8. Kresby černým fixem lihovým. Tužkou je to zábavnější, ale musí se ořezávat, v terénu… A nejde to potom naskenovat, kresba je moc jemná. Možná nafotit. Zkusím nafotit tužkokresbičky z archeologického muzea v Madridu.

    Fix není ideální, ale je to výzva: jak si poradit se zkratkou. A s tím, že nejde opravovat chyby.

  9. … a taky, jak rozhodnout o rovnováze obrazu – černých a bílých místech a jak udělat ta přechodová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *