42 komentářů u „Všední den Lišky

  1. ajé, teď koukám, že slovo FLICKR v mém podání vypadá jako FUCKER :(
    To není úmysl.

  2. Obsah nehodnotím, ale forma je excelentní! Bys mohla z fleku malovat komiksy do dětských časopisů… Zkus takhle uchopit nějaký pohádkový příběh a nabídnout redakcím. ;)

  3. Oho! Díky!
    To mě nenapadlo!

    Ono samozřejmě na výsledku to není vidět, ale ve skutečnosti si hodně ulevuju: nepouštím se do perspektivy, pokud to není nutné, dělám co nejméně věcí okolo Lišky. A nerada kreslím jednu figurku víckrát, natož z různých úhlů, protože mě nebaví hlídat její podobu a nezapomenout na něco. Lišku jo, tu zvládnu, ta je snadná – víc různých postav radši nedělám. Prostě to výtvarné oklešťuju co nejvíc na co nejjednodušší formu, aby to dobře šlo. Jakmile bych se sama tlačila do nějkých náročných výkonů, otrávilo by mě to a přestala bych.

    Ale pro děti, to by snad šlo. Na nějaké náročné komiksy pro dospělé, kde jsou konkrétní skutečné budovy ve městě, dopravní prostředky a technika, kde kreslíř jede v 3D a neklade důraz na 2D, na to nemám. A je to facha na plný úvazek.

  4. mně se to taky moc líbí – jak se v autobusu držíš i ocasem a šlapeš na nohu tomu vedle, jak máš sklopený uši, jak si to hezky štráduješ…
    a má to i dobrou pointu.

  5. Tak komiks pro dospělé je třeba Persepolis nebo Dilbert ;)
    Ovšem mě bral vždycky víc příběh než kresba a takové ty "profi" komiksy mi dodnes nejdou moc číst.

  6. Knihomyši,
    komiksy nečtu žádné. Jen kdysi Čtyřlístek, jinak nic. Proto jsem taky stylem zatvrdla na úrovni Čtyřlístku :) Nevím, jestli se mám o komiksy začít zajímat, nebo radši tvrdošíjně a jednoduše vést svou a nenechat se zmindrákovat při pohledu na profesionální práci.

    Příběh by měl být v komiksu s kresbou nerozdělně propojen, ne? Jinak by bylo lepší číst normální slovně bohatší text.

    Těžký je snažit se vyplodit nějaký celek – aby nějaké téma, co se objeví na začátku, zopakovalo se i na konci (stručně řečeno) – a to může být téma slovní i nějaký obrázkový prvek. Nejlépe obojí.
    Dělat komiks, který je pokaždé třeskutě vtipný a vypointovaný a ani trochu klišé nebo trapný, to jde teda hopdně blbě, takové nároky si radši neklást!

  7. Dewberry,
    díky. Taky jsem se dost snažila, aby komiks tentokrát zase nespočíval v tom, že čtenář vidí hlavu Lišky s velkou slovní bublinou a pak zase pro změnu hlavu Lišky z druhé strany s ještě větší slovní bublinou…

  8. [2] já už to naznačil minule, tady dříme talent. Kreslit pro děti by bylo super. Zaříkám tě liško, aby tě nenapadlo skočit na špek nějaké reklamní agentuře, to by byl tragický konec…

  9. 8:
    Ale dyť mě nikdo nechce a nezná a nejsem žádný profík a vůbec. A já tak nesnáším hledání práce … achjo a měla bych už urgentně na to skočit.

  10. [9] Nedobře se na to díváš, Veverko. Národu se má vyjet na pomoc, když je mu nejhůře. Tak zní zákon hory. … (cimrman, Blaník)
    Proto abys něčeho dosáhla, není potřeba aby tě někdo chtěl a bylas v tom profík.
    A to řikám já.

  11. Já se přidávám. Považuju tě za fantasticky talentovanou. Nejen co se týká kreslení, ale i psaní. Občas obdivem padám ze židle (naštěstí mám za sebou ledničku). Smetanové dorty a karbanátky a třikrát sláva Lišce!

  12. Nejen co se kreslení a psaní týče, ale i focení!:-)

  13. ovsem…vyraz "jak to vis" se sklopenyma usima, ten je !

  14. nadhera, to teda cumim :o) super! uplne vsecko. i to kresleni i ty napady.

  15. To taky, Mod.

    Mimochodem, Viky, když jsem posílal do nakladatelství Petrov svůj rukopis, taky byl "nevyžádaný". Nikdy předtím jsem do žádného nakladatelství, dokonce ani do časopisu neposlal jedinou báseň.

  16. Lištičko, taky by mě napadly ty dětské časopisy, ale to už jsem tu psala dávno. I to, že ti nechci pochlebovat jen tak, jsi vážně všestranně talentovaná. Chtělo by toho využít, dokud jsi volná a můžeš se tím víc zabývat. Kdybych mohla, poradila bych ..jak na to, ale nevím. Vím jen tolik, že jednoduchý to nemají ani ti talentovaní a chce to pořádnej kus štěstí, dobrou konstelaci hvězd apod.:)) Asi i trochu tý drzosti a lokty..;)

  17. Liškoumíš krásnou lišku! Já nedávno nakreslila Čaky příšerného koně a když jsem udělala oblouk, řekla " Jé kočička! bábo ty umíž žvížátka!":-)

  18. Mimochodem, ta kočka s hnědým okem je famózní!!

  19. Já jsem z té smutné lišky byla tak vystresovaná, že jsem četla, že umřel ten pán, co fotil tu lišku a popadla mě panika, jestli to není někdo, koho znám. Taky jsem nechtěla rušit pietu a psát radostný příspěvěk na svůj blog.

    Fakt je ta liška pěkně emoce vystihující. A jiná zvířátka jsi zkusila nastylizovat? Uka!

  20. Mne se nejvic libi ta kompozice ve sprse, jak tim, ze kozy jsou bliz sklu, jsou nahle zretelnejsi nez casti tela vzdalenejsi ockla :-)

  21. Už to tady sjíždím … hezký domácí komiksy :)))

  22. je to milý, kdyby ses tomu věnovala, jistě bys něco dokázala, ale mě stejně nejvíc okouzlil ten první, který jsem viděla – o výletu se žirafou a škeblí. Ten je opravdu velmi krásný se vším všudy, je to takový veselý cestovní deník.

  23. Jinak, mnozí tady doporučují do dětského časopisu … není to tak striktní, hranice se bourají za běhu a dnes jsou knihy pro děti krásnější než knihy pro dospělé a také je mnohdy nečtou děti ale nejspíše dospělí …, protože mohou být poetické a jít to této línii, mít hezký příběh – autoři zde nacházejí často své útočiště… knihy pro dospělé se řítí někam za hranici srozumitelnosti a imaginace je mnohdy čtenáři nesrozumitelná a tak se tato moderní knihy stávají stejně jako vizuální umění často rejdištěm intelektuálních a vážných snobů … pak někdo napíše "normální " knihu – jako třeba pan Ryšavý Sibiř a ta kniha vyvstane s té kupy jak Fénix v popela… dost řečí .) z.

  24. Mně se líbí jak forma, tak obsah… krom toho neprůhlednýho sprcháče teda… připomnělo mi to (ta forma) něco… moment… já to najdu…
    Tady! Slyšela jsi už o tomhle projektu? Mohl by se ti zamlouvat:
    http://www.weekoflife.com…lt.aspx

  25. Budu redundantní, ale přidám se k ostatním – @Teo má pravdu. A příběh – inu, ten je ze života. Ale přeci: Comics není "obrázkový seriál", ale specifický žánr, kde je text a obraz propojen, je to něco mezi literaturou a filmem. Četl jsem spoustu kvalitních comicsů (Sandam, Hellblazer a leckteré jiné) a můžu Ti prozradit, že to děláš správně. Neboli to, co prezentuješ jako comics, opravdu comics je. :-)

  26. Roji, to jsou muka žejo… :) to jaro… a stačí ti k tomu tak málo.

  27. Zuzi,
    Kojote,
    Jirko*,
    TS,
    ore,
    Roji,
    Modono,
    Lenko,
    Anino,
    Psanče,
    Gombo,
    ratko,
    Díky za příspěvky!
    No vy jste úžasní, nevycházím z úžasu.

    Já jsem taková nepodnikavá, až hrůza. Kdybych se tak uměla do něčeho pustit (a pak se z toho dokonce stát pravičákem) a pořád jen nemluvit dokola o tom, jak jsem nepodnikavá, to bych se překonala, to bych konečně měla pocit, že něco dělám a neflákám se jen tak životem.

    Když mi bylo osmnáct, poslal mě táta, ať jdu do redakce Mateřídoušky aj. Tak do jedné jsem šla, přinesla jim tam nějaké své pohádky a výtisk Ohníčku, kde moje básnička vyhrála, když mi bylo deset. V té redakci řekli, že se na to podívají a že mám určitě zase brzo přijít a já už tam nešla, protože jsem se hrozně styděla a bylo mi trapně a vždycky mi trapně při takových příležitostech je.
    (A ten Ohníček s tou básničkou tam zůstal a už ho nemám. :)

    [28] bo,
    nojo, jede vlevo! Mně na tom obrázku bylo pořád něco divný… Tak už je to jasný. Prostě to tak vyšlo, že jede vlevo, no. To je právě to – když by to člověk kreslil za prachy, tak by si to pořádně zkontroloval a všechno prověřil, zjistil by, jak vypadá autobus a tak :)

  28. Jirko*,
    Week of life vypadá dobře! Až budu umět líp fotit, to by bylo dobrý. Ještě si podrobně dozkoumám, jestli je to česky nebo jestli je to mezinárodní, jak to vzniklo…

    TS,
    jé, na těch stránkách píšou, že prvopočátkem komiksu je Wilhelm Busch! To jsem si prohlížela coby předškolní dítko, tu jeho obrovskou tlustou bichli! Tuší a v němčině byla. Pamatuju si, jak dva chlapečkové se spolu koupali a udělali bordel a kocourek byl zamotaný do klubíčka vlny a nějaká babka tam byla … no budu si to muset u rodičů najít. :)

  29. Liško jedna, dyk to je správně, že jede vlevo .. má to šmrnc jisté podivnosti :)
    … nebo tě to táhne zpět až do mytické první republiky? ..

  30. Bus zrovna předjíždí to červené auto. Letadlo vlevo nahoře naznačuje, že nestíhá a bus je rychlejší než éro. Ze stromu vedle padá listí z toho fofru. Prostě akční komixová zkratka.

  31. To s tím červeným autíčkem je vložený děj do děje. To bylo tak. Červené autíčko se vyhýbalu výmolu po zimě, přejelo až za čáru, ale řidič si nevšiml, že jej předjíždí autobus a málem došlo ke srážce – proto ty vlny v autobuse. Ovšem řidič budu vše bravurně zvládl a dobře to dopadlo. Taky stihl zavolat Policii, že auto řídí nějakej prcek (všimněte si, že není ani za volantem vidět), kterej moc řídit neumí. Ještě na prahu té superrušné Prahy ho chytili a předali podměrečného řidičíka rodičům a auto zase na poličku s modýlky. – Ale to všechno si člověk lehce odvodí dle indicií. Liška záměrně vsouvá děje do děje, že, Liško? :-)) Taky jsem si všimla bot. Jak se mění lidičky. O každém by se dalo povídat…..

  32. TS, Lenko,
    no vida, co všechno vy si nenajdete v obrázku, jste úplní novelopisci. Já ani nevím, kterým směrem to červené autíčko jede, ono je universální – není poznat, kde má předek a kde zadek :)

  33. ad 35: My tam nacházíme jen to, cos tam namalovala, přece. :-) No, jo, málo geniálních tvůrců si uvědomuje, jak moc jsou geniální. :-)))

  34. Aneb "proč si myslíte, že tomu rozumíte, když jste to jenom napsal?", jak kdysi kdosi řekl Asimovovi (i když ten byl o poznání méně talentovaný než Liška).

  35. 37:
    No moment, nedělejte ze mne nějakého supertalenta; napsat něco pořádného, prokomponovaného, nebo dokonce dlouhého, s několika vrstvami dějů jako je román, to teda bych nemohla. Možná když mi bylo patnáct, ale pak už mě přestalo bavit něco psát – můžu si to jenom myslet, tak proč bych to ještě psala a sestavovala pracně a uceleně tak, aby to mohl číst i někdo jiný krom mě? Moc práce. Psaní je obří práce!

    Není nad to mít vyhrazenu velkou část volného času na poflakování. Z poflakování je nejlepší inspirace. Která se nevyužije, samozřejmě :)

  36. Mám bolest v konečníku,takže,stručně:
    TS má pravdu-komiksy jsou pro děti,proč je nepíšeš?

  37. Na to bych neuměl odpovědět, protože nepíšu prózu.

    Jinak, Liško, jde o to, že umíš jak do malého příběhu dát výtvarný talent, tak třeba i "jen" do komentářů slovní hříčky, které prostě blýskají.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *