Ve-čeřééé

CHAČAPURI

Chačapuri, gruzínský sýrový koláč, jsem jedla jen jednou, od firmy Ethnocatering, a mohla jsem se po něm umlátit. Vlahé vláčné ach. Velké jako kolo od vozu. To bylo letos v březnu. Najít na internetu recept nebo portrét nebo přátele chačapuri je snadné.

Minulý týden, když měli v sámošce, kam si často chodím pro oběd, zlevněnou mozzarellu, koupila jsem si dvě s myšlenkou, že mám přece doma velké balení balkánského sýra a že mozzarella + balkánský sýr + kynuté těsto kolem + moje keramická modře kostkovaná mísa velká jako kolo od vozu = chačapuri!

Druhý den jsem dokoupila ještě kvasnice, ehm. To bylo tuším ve středu. Dnes máme pondělí a chačapuri se peče, jako kolo od vozu. Kostka droždí měla zajímavý životaběh – jednu noc a den zůstalo zapadlé dole v rohu tašky, další noc a den zapomenuté v práci a přes víkend leželo doma na stole. Zapomněla jsem ho dát do lednice, ale nijak mu to neubralo na kráse a životaschopnosti; kvásek bublal jako bahenní rezervace.

A teď ochutnávám, ještě horké. Lepší bude počkat. A příště by se kynuté těsto dalo naplnit špenátem nebo mletým masem, to by bylo také báječné! Nojo, někde mají pizzu, někde chleba, buchty a jinde chačapuri. Takové hezké slovo – chačapuri.

Příspěvek byl publikován v rubrice Výštěky a jeho autorem je Liška H. ryška. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

12 komentářů u „Ve-čeřééé

  1. jo supr, perfektní vzpomínka. chačapuri jsem jedla v Gruzii několikrát. stála obří řada lidí a my jako inostránci jsme dostávali přednostně. nejlepší koláč světa plněný nejlepším ovčím sýrem na světě. dodnes cítím tu chuť horké buchty se slanou náplní. božské jídlo – božský sýr, něco jako brynza ale lepší.

  2. ratko,
    aháá, tak by to bylo lepší s brynzou, namíchanou ještě s nějakým jiným sýrem?

    Já snědla třetinu svého kola od vozu a už nemůžu – já, takový žrout. Vyšlo mi to ne kompaktní a ne hutné; těsto je víc nadýchané, těch kvasnic asi bylo moc, dost je cítím i chuťově. Ještě jsem si ukrojila. Už nemůůůůžu. Zítra si to dám k snídani a k večeři a už teď mi to leze krkem, to jsem nečekala :)

  3. Originál, jak jsem ho jedla od domorodců nebyl moc velký, byl to jako hanácký koláč, ne moc nadýchaný – bylo to pečené možná v nějaké speciální peci – pánvi, a ten sýr byl boží, to není ani jako brynza možná něco co jako originál řecký ovčí feta napůl hrudkoval a napůl se táhl, určitě musí být z nepasterizovaného mléka, nahoře se házelo vejce, to se míchalo s ještě vařícím bublajícím sýrem. a toto horké něco se jedlo. horké. a na místě. byla jsem omráčena tu dobrotou. nikdy jsem tak dobrou buchtu nejedla. ale to bylo asi tím sýrem a speciální způsobe pečení – ty pecopánve byly jen na chačapury. domnívám se že u nás se to nedá upéct. čína na český způsob taky není čína. je to furt české jídlo :-)

  4. chci tím básněním říct, že studené to asi nebude ono :-)

  5. No, taky se bojím, že studený to bude zítra chutnat jako buchty, co už nejsou čerstvý. Ale když to něčím zapiju… :)) K snídani kafem a k večeři uvidíme.

  6. Liško, to je plněný jako buchta, takže je těsto i zvrchu? Hoď sem pracovní postup, prosím, mám tyhle věci ráda a na suroviny to nevypadá příliš náročně :-)
    Dík, Clea

  7. Cleo,
    je to nenáročné, těsto je i svrchu a postup se dá najít různě ve vyhledávačích, např. u pana cuketky na blogu, odkud to pak hodně lidí, zdá se, přejalo.

  8. Jojo, díky, pana Cuketku jsem už vygůglila, asi to zkusím, vypadá to celkem nenáročně.

  9. Dnes ráno to chutnalo dobře, ale spíš jako kynutá buchta s lehkou příchutí sýra. Ten tam nebyl moc cítit, protože těsto moc nakynulo a taky jsem ho rozložila nerovnoměrně, takže některá část je víc sýrová a jiná víc těstová – zkrátka jako profesionál bych to péct nemohla, mě by to podle receptu nebo rovnoměrně rozložené ani nebavilo.

  10. A za chvíli jdu domů a k večeři bude zase chačapuri. Ještě ho mám půlku.
    Určitě i potom zbyde. Možná si ho zítra k obědu něčím ještě přimažu a dám si k tomu nějakou zeleninu.

  11. s chačapuri se dá určitě experimentovat, já jsem při čtení úplně na něco pdoobného dostala chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *